ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑΦΟΙΤΗΤΕΣΔΙΚΗΓΟΡΟΙΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣΕΜΙΝΑΡΙΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης
Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Το Νομικό Κέντρο έχει προγραμματίσει για το 2016-2017 μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα διοργανωθούν στους χώρους μας στη Σίνα 9.

Σεμιναρια Αγγλικου Ναυτικου Δικαιου

 

Μέρος 1ο  

 

Μεταφορα Αγαθων δια θαλασσης ( Carriage of Goods by sea) Διεθνεις Κανονες Χαγης-Βισμπυ (1968)

Η πλειονοτητα των διεθνων  συμβασεων μεταφορας αγαθων δια θαλασσης ρυθμιζεται κατά κανονα από τους Κανονες Χαγης - Βισμπυ (1968), που υπεγραφησαν με το Πρωτοκολλο των Βρυξελλων (1968), τροποποιωντας ουσιαστικα τους προγενεστερους Κανονες της Χαγης (1924). Μια εκ των θεμελιωδων υποχρεωσεων που επιβαλλει η ως ανω διεθνη συμβαση στο μεταφορεα, όταν εφαρμοζεται , είναι η κατα το Αρθρο ΙΙΙ Κανονας 1 υποχρεωση του να επιδειξει την προσηκουσα επιμελεια πριν και κατά την εναρξη του πλου προκειμενου το πλοιο να είναι καταλληλο για θαλλασοπλοια. 

 

-Συγκριση αναμεσα στο αγραφο αγγλικο δικαιο ( Common law) και τους Κανονες της Χαγης-Βισμπυ σχετικα με το καθηκον της διασφαλισης της θαλασσοπλοιας του πλοιου.

 

-Ταξινομηση των «γενικων» ενοχικων ορων κατω από το γενικο αγγλικο δικαιο και αναγνωριση της σχετικης κατηγοριας εκ της ως ανω ταξινομησης στην οποια εμπιπτει η υποχρεωση του μεταφορεα κατά το Αρθρο ΙΙΙ Κανονας 1.

 

     -Το θεμελιωδες τεστ που εφαρμοζουν τα αγγλικα δικαστηρια κάθε φορα       προκειμενου να καθορισουν την υπαρξη αθετησης από την πλευρα του μεταφορεα της υποχρεωσης του κατω από το Αρθρο ΙΙΙ Κανονας 1.

 

     -Επιμερους υποχρεωσεις και δικαιωματα των μερων κατω από τους    Κανονες της Χαγης-Βισμπυ (1968), καθως και οι εξαιρεσεις από την ευθυνη του μεταφορεα που προβλεπονται στην ιδια ως ανω διεθνη συμβαση, οι οποιες όμως δεν ισχυουν στην περιπτωση αθετησης της κατά το Αρθρο ΙΙΙ Κανονας 1 υποχρεωσης του, αφου τα αγγλικα δικαστηρια εχουν κρινει πως η υποχρεωση αυτή ειναι «υπερισχυουσα»( overriding obligation)  .

 

     - Ο τροπος με τον οποιο εχει ερμηνευθει από την αγγλικη νομολογια η φραση «πριν και κατά τη διαρκεια του πλου» σχετικα με την χρονικη περιοδο ευθυνης της ως ανω υποχρεωσης του μεταφορεα.

 

      -Η αδυναμια του μεταφορεα, συμφωνα με την αγγλικη νομολογια, να επικαλεστει την αναθεση της υποχρεωσης του σε τριτα μερη ως ουσιαστικη εκπληρωση της υποχρεωσης του κατά το Αρθρο ΙΙΙ Κανονα 1 των Κανονων της Χαγης-Βισμπυ (1968).

 

        -Ο νομος με τον οποιο η Αγγλια ενσωματωσε τους διεθνεις Κανονες της Χαγης-Βισμπυ στο εθνικο της δικαιο και τους εθεσε σε ισχυ ( by virtue of s.1(2) of Carriage of Goods by Sea Act 1971).

 

        -Οι περιπτωσεις στις οποιες οι φορτωτικες (bills of lading) υποκεινται στους διεθνεις Κανονες της Χαγης-Βισμπυ (1968) και οι τρεις διακριτες λειτουργειες που υπηρετουν κατα τη συναψη τους.

 

        -Περιορισμος της ευθυνης του μεταφορεα και χρονος παραγραφης  των αξιωσεων κατω από τους Κανονες της Χαγης-Βισμπυ, εξ’ αντιδιαστολης από το αγραφο αγγλικο δικαιο.

 

         -Zητηματα σχετικα με το βαρος της αποδειξης και ο τροπος με τον οποιο τα αγγλικα δικαστηρια εχουν ερμηνευσει τις σχετικες διαταξεις.

 

       -Συσχετισμος των Κανονων της Χαγης-Βισμπυ και των Κανονων της Γιορκ-Αντβερπης, οι οποιοι ρυθμιζουν ζητηματα σχετικα με τη γενικη αβαρια, οταν η τελευταια εχει προκυψει ως αποτελεσμα της παραβιασης από το μεταφορεα της υποχρεωσης του κατά το Αρθρο ΙΙΙ Κανονα 1, εξ’ αντιδιαστολης από τη θεση της αγγλικης νομολογιας σε παρομοια ζητηματα.

 

Σε ποιους απευθύνεται : Δικηγόρους και ασκούμενους

Διάρκεια : 5 ώρες

Κόστος : 30 €

Εισηγητής : Βασίλης Αποστολόπουλος *

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα

Χρόνος : Επικοινωνήστε με τη γραμματεία


Πρόγραμμα 
10:00 - 12:00 - Α' Μέρος
                      12:00- 12:30 - Διάλειμμα
                      12:30 - 14:30 - Β' Μέρος
                      14:30 - 15:30 - Διάλειμμα
                      15:30 - 16:30 - Γ΄Μέρος
                      
                      16:30 - 17:00 - Συζήτηση / επίλυση αποριών

(Στα διαλείμματα προσφέρεται καφές, χυμοί και snacks)

Βασίλης Αποστολοπουλος, Attorney-at-Law / Accredited Mediator, LL.B (Honors), LL.M in International Shipping Law and Maritime Arbitration  at Queen Mary University of London, LL.M in International Commercial Law at City, University of London and LL.M in Maritime Law at The University of Southampton
Σεμινάρια Αγγλικού Ναυτικού Δικαίου

Μέρος 2ο 


Ναυλοσυμφωνα ( Charterparties)

 

Laytime and Demurrage ( Υπερημερια/Καθυστερηση Εκφορτωσεως-Ζημιες)

 

 

Το ζητημα της δικαιης κατανομης της ευθυνης που απορρεει από τον κινδυνο απωλειας χρονου λογω καθυστερησεως των φορτωτικων και εκφορτωτικων εργασιων αναμεσα στον μεταφορεα και το ναυλωτη, όταν ο τελευταιος υπερβαινει το συμφωνημενο χρονο απο τη συμβαση ναυλωσεως ( laytime) και οι συνακολουθες ζημιες (demurrage) που δικαιουται να αξιωσει ο μεταφορεας ως αποτελεσμα της υπερημεριας του ναυλωτη.

 

-Επιμερισμος ευθυνης αναμεσα στον μεταφορεα και το ναυλωτη για τον κινδυνο απωλειας χρονου λογω καθυστερησης στην εκφορτωση εντος του συμφωνημενου χρονου και ρητρες αποκλεισμου ευθυνης του ναυλωτη.

 

- Εγκυρη ειδοποιηση ετοιμοτητας από τον μεταφορεα προς τον ναυλωτη ( ‘NOR’ Notice of Readiness) ως βασικη προυποθεση για την εναρξη του προκαθορισμενου χρονου ολοκληρωσης των φορτωτικων και εκφορτωτικων εργασιων και οι εννομες συνεπειες όταν ο δευτερος παραβλεπει την  παραλειψη αυτης  από τον πρωτο ( waiver).

 

-Εκταση και μορφες ευθυνης αποζημιωσης του ναυλωτη προς τον μεταφορεα σε περιπτωση υπερημεριας του πρωτου στην εκφορτωση συμφωνα με τους κανονες που διεπουν τις συμβασεις κατω από το Αγγλικο δικαιο, ειτε οι οφειλομενες ζημιες είναι από πριν συμφωνημενες κατά τη συναψη της συμβασης (demurrage/liquidated damages) ειτε όχι, για τον χρονο παρακρατησης του πλοιου ( detention damages and unliquidated damages)  .

 

- Mορφη αποζημιωσης ( ‘despatch’) ως κινητρο προς τον ναυλωτη για την επισπευση των φορτωτικων και εκφορτωτικων εργασιων.

 

-Η θεση της αγγλικης νομολογιας στα ναυλοσυμφωνα που περιγραφουν το λιμανι ως το σημειο εκφορτωσης ( ‘port charterparties’), για τον προσδιορισμο του βαρους της ευθυνης αναμεσα στα δυο μερη από τον χρονο καθυστερησεως του πλοιου (the arrived shiptest).

 

-Η αντιστοιχη θεση της αγγλικης νομολογιας για τον καταμερισμο της ευθυνης εξαιτιας του χρονου καθυστερησεως του πλοιου στα ναυλοσυμφωνα τα οποια περιγραφουν το αγκυροβολιο ως το σημειο εκφορτωσης (‘berth charterparties’) καθως και οι πιθανες ρητρες επαναπροσδιοριμου της ευθυνης και η συνακολουθη ερμηνεια που δινουν σε αυτες τα αγγλικα δικαστηρια σε σχετικες δικες.


Διάρκεια : 5 ώρες
Κόστος : 30 €
Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης
Χρόνος : Επικοινωνήστε με τη γραμματεία

Εισηγητής
: Βασίλης Αποστολόπουλος *

Βασίλης Αποστολοπουλος, Attorney-at-Law / Accredited Mediator, LL.B (Honors), LL.M in International Shipping Law and Maritime Arbitration  at Queen Mary University of London, LL.M in International Commercial Law at City, University of London and LL.M in Maritime Law at The University of Southampton
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016


Διατομεακό

"Η δικηγορία στην πράξη (μέρος 1ο) : Σύνταξη - κατάθεση δικογράφων" 

Σύνταξη βασικών δικογράφων, κατάθεση, διαδικασία, συνοδευόμενη από υποδείγματα στους τομείς της πολιτικής δικονομίας υπό το πρίσμα των νέων αλλαγών, της ποινικής δικονομίας και του εμπορικού δικαίου.
Καθοδήγηση βήμα προς βήμα ("από το γραφείο ως το δικαστήριο") στους βασικότερους τομείς της καθημερινής δικηγορίας από έμπειρους και καταξιωμένος νομικούς
.


Σε ποιους απευθύνεται : Δικηγόρους και ασκούμενους

Διάρκεια : 8 ώρες

Κόστος : 100 €

Εισηγητές : Νίκη Κόλλια, Δικηγόρος, υπΔρ Αστικού Δικαίου

                    Ηλίας Καραγιαννάκος, Δικηγόρος ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα
Χρόνος : 18 Ιουνίου 2016
Πρόγραμμα 10:00 - 12:30 - Α' Μέρος
                      12:30- 13:00 - Διάλειμμα
                      13:00 - 15:30 - Β' Μέρος
                      15:30 - 16:00 - Διάλειμμα
                      16:00 - 17:30 - Γ΄Μέρος
                      17:30 - 17:45 - Διάλειμμα
                      17:45 - 18:45 - Συζήτηση / επίλυση αποριών

(Στα διαλείμματα προσφέρεται καφές, χυμοί και snacks)


ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Διεκδικητική αγωγή
 • Αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα
 • Αγωγή περί κλήρου
 • Αγωγή αδικοπρακτικής ευθύνης
 • Αγωγή λόγω ενδοσυμβατικής ευθύνης του εναγόμενου


ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Σύνταξη, κατάθεση μήνυσης-έγκλησης σε εισαγγελία, Αστυνομικά τμήματα, πορεία μήνυσης (ΑΒΜ, ΕΓ)
 • Προσφυγή κατά της απόρριψης της έγκλησης (ΚΠΔ 48)
 • Προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος ΚΠΔ 322
 • Αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας (ΚΠΔ 341, 435)
 • Αίτηση ακύρωσης της απόφασης (ΚΠΔ 430)


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

 • Διαδικασία σύστασης σωματείου
 • Διαδικασία σύστασης ΙΚΕ
 • Συμβάσεις εμπορικού αντιπροσώπου, παραγγελιοδόχου και εμπορικού διανομέα

Ø


ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ : Επιλεκτική συγκριτική θεώρηση βασικών Αξιογράφων 
 

 

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα
Χρόνος : 25 Ιουνίου 2016
Πρόγραμμα : 10:30 - 12:30 - Α' Μέρος
                      12:30- 13:00 - Διάλειμμα
                      13:00 - 15:00 - Β' Μέρος
                      15:00 - 15:30 - Διάλειμμα
                      15:30 - 16:30 - Γ΄Μέρος
                      16:30 - 17:00 - Συζήτηση / επίλυση αποριών

 

1.     Γενικά χαρακτηριστικά, λειτουργία και έννομες σχέσεις των αξιογράφων που θα μας απασχολήσουν (Συναλλαγματική, Γραμμάτιο εις διαταγήν και Επιταγή).

2.     Τυπικά στοιχεία, άκυρο και λευκό αξιόγραφο

3.     Ρήτρες.

4.     Αγωγές και παραγραφές.

5.     Ενστάσεις.


Ποιον ενδιαφέρει : υποψήφιους της ΕΣΔΙ, Δικηγόρους, Ασκούμενους Δικηγόρους, Φοιτητές
Διάρκεια : 5 ώρες
Κόστος συμμετοχής : 40 €
Δηλώσεις συμμετοχής : έως και 3/5/2016 στο nomikokentro@gmail.gr και στο 210.36.30.998
Εισηγητής : Γεράσιμος Αναστασόπουλος, Δικηγόρος MD


ΜΑΪΟΣ 2016


Εμπορικό Δίκαιο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ : Επιλεκτική συγκριτική θεώρηση βασικών εταιρικών τύπων
 

 

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα
Χρόνος : 7 Μαίου 2016
Πρόγραμμα : 10:30 - 12:30 - Α' Μέρος
                      12:30- 13:00 - Διάλειμμα
                      13:00 - 15:00 - Β' Μέρος
                      15:00 - 15:30 - Διάλειμμα
                      15:30 - 16:30 - Γ΄Μέρος
                      16:30 - 17:00 - Συζήτηση / επίλυση αποριών

 

   1.     Εισαγωγή, έννοια των εταιριών, γενικά χαρακτηριστικά των εταιριών με τις οποίες θα ασχοληθούμε (Ο.Ε. Ε.Ε. Αφανής, Ι.Κ.Ε., Α.Ε., Ε.Π.Ε.).

2.     Διαδικασία σύστασης και ελαττωματική σύσταση. 

3.     Διοίκηση: είδη, εκπροσωπευτική εξουσία και ευθύνη διοικούντων

4.     Ευθύνη για τα εταιρικά χρέη.

5.     Μετατροπή
6. Συζήτηση - επίλυση αποριών


Ποιον ενδιαφέρει : υποψήφιους της ΕΣΔΙ, Δικηγόρους, Ασκούμενους Δικηγόρους, Φοιτητές
Διάρκεια : 5 ώρες
Κόστος συμμετοχής : 40 €
Δηλώσεις συμμετοχής : έως και 3/5/2016 στο nomikokentro@gmail.gr και στο 210.36.30.998
Εισηγητής : Γεράσιμος Αναστασόπουλος, Δικηγόρος MD


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016


Οι αλλαγές του ΚΠολΔ με το Ν. 4335/2015. Από τη θεωρία στην πράξη 

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα
Χρόνος : Σάββατο 9/4/2016
Πρόγραμμα :  10:30 - 12:30 - Α' Μέρος
                      12:30- 13:00 - Διάλειμμα
                      13:00 - 15:00 - Β' Μέρος
                      15:00 - 15:30 - Συζήτηση / επίλυση αποριών
Ποιον ενδιαφέρει : υποψήφιους της ΕΣΔΙ, Δικηγόρους, Ασκούμενους Δικηγόρους, Φοιτητές
Διάρκεια : 4 ώρες
Κόστος συμμετοχής : Οι σπουδαστές του Νομικού Κέντρου (και προηγουμένων ετών) δικαιούνται να το παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ. Γενική τιμή συμμετοχής : 20 €
Δηλώσεις συμμετοχής Ενημέρωση : Οι θέσεις για το τρίτο (9/4/2016) σεμινάριο έχουν κλείσει. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε νέο σεμινάριο για το Μάιο 2016
Εισηγήτρια : Νίκη Κόλλια, υπΔρ Αστικού Δικονομικού Δικαίου

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016


Πολιτική Δικονομία

1. Οι αλλαγές του ΚΠολΔ με το Ν. 4335/2015. Από τη θεωρία στην πράξη 

Τόπος : Νομικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Σίνα 9, Αθήνα
Χρόνος : Σάββατο 19/3/2016
Πρόγραμμα :  10:30 - 12:30 - Α' Μέρος
                      12:30- 13:00 - Διάλειμμα
                      13:00 - 15:00 - Β' Μέρος
                      15:00 - 15:30 - Συζήτηση / επίλυση αποριών
Ποιον ενδιαφέρει : υποψήφιους της ΕΣΔΙ, Δικηγόρους, Ασκούμενους Δικηγόρους, Φοιτητές
Διάρκεια : 4 ώρες
Κόστος συμμετοχής : Οι σπουδαστές του Νομικού Κέντρου (και προηγουμένων ετών) δικαιούνται να το παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ. Γενική τιμή συμμετοχής : 20 €
Δηλώσεις συμμετοχής : Το αργότερο ως 16/3/2016 με mail στο nomikokentro@gmail.com και τηλεφωνικά στο 210-3630998
Εισηγήτρια : Νίκη Κόλλια, υπΔρ Αστικού Δικονομικού Δικαίου

ΠΡΟΣΟΧΗ : Λόγω υπερβολικής ζήτησης που είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση κάλυψη των θέσεων, και για να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες των σπουδαστών μας διοργανώνουμε και δεύτερο σεμινάριο με το ίδιο θέμα το επόμενο Σάββατο 26/3/2016, με το ίδιο ως άνω πρόγραμμα.
Ενημέρωση : Οι θέσεις για το δεύτερο (26/3/2016) σεμινάριο έχουν κλείσει. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε νέο σεμινάριο για τον Απρίλιο 2016

ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑΦΟΙΤΗΤΕΣΔΙΚΗΓΟΡΟΙΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣΝΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣΕΜΙΝΑΡΙΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ